Завишеният прием на лекарства покрай Covid-19 увеличи случаите на кървене на стомаха

Последна промяна на 22 юли 2022 в 20:35 169 0

д-р Николай Колев

Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) в следствие на безконтролен прием на медикаменти, алармират лекари от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често става въпрос за кървене от стомаха, дебелото черво, тънкото черво, хранопровода.

Друг обезпокоителен симптом е зачестилата поява на псевдомембранозен колит, който от рядка, почти казуистична диагноза, се e превърнал в често заболяване. „Възникването му е директно свързано с прима на антибиотици и по-специално на широкоспектърни, за дълъг период от време“, алармира д-р Николай Колев. Той обяснява, че това заболяване е лечимо, но при запуснати случаи или увредено общо състояние може да е фатално.

Според специалистите основната причина за увеличените кръвоизливи в стомаха е силно повишеният прием на аспирин и НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) заради COVID-19. Те са доказан рисков фактор за възникване на кървене от ГИТ. Комбинирането им с други медикаменти, влияещи на кръвосъсирването, като антикоагулатни, рязко повишава вероятността от получаване на кръвоизлив.

„Всеки един стресов фактор за организма като цяло повишава риска от кървене, независимо дали говорим за нововъзникнал източник или от вече съществуваща патология. А COVID-инфекцията, особено клинично изявената, е такъв директен стресор“, убеден е д-р Николай Колев. Според него повишеният психо-емоционален стрес в резултат на пандемията, също играе роля.

Как медикаментите предизвикват кървене от стомаха?

Те имат пряко влияние чрез директно дразнене на лигавиците на стомаха, и непряко, тъй като блокират някои важни процеси в ГИТ. Приемът на антикоагуланти е директен рисков фактор за възникване на кървене от вече налични промени в лигавицата, а предозирането им води до кървене дори без наличие на лигавични промени, което е много сериозно състояние, предупреждава д-р Колев. Той припомня, че покрай пандемията хората масово се самолекуват, използвайки „протоколи“ от интернет. Има такива, които, заради високо кръвно, по принцип приемат аспирин, но под друго търговско наименование, и самоназначавайки си лечение, увеличават дозата многократно, или пък го комбинират с антистенокардин, което също е голяма грешка.

Всеки пациент, прекарал COVID-19, ли трябва да приема медикаменти за разреждане на кръвта?
Истината е, че в повечето случаи това е необходимо, обяснява гастроентерологът. Трудно е да се говори и за безопасна доза, въпреки че в повечето случаи по-ниската доза е свързана с по-нисък риск от кървене. Същото се отнася и за продължителността на приема. „Важното е при всеки конкретен пациент да се има предвид съпътстващата медикация, да не се предписват медикаменти „за по-сигурно“, и естествено да се взимат възможните профилактични мерки, както като медикация, която понижава риска от възникване на къвене от ГИТ, така и като диетичен режим“, убеден е д-р Колев, който е един от най-опитните гастроентеролози в ИСУЛ.

Как да разберем, че сме си предизвикали кървене от стомаха?
Диагнозата се поставя само в болнични условия, при провеждане на ендоскопско изследване. Всякакви други изследвания може да са насочващи, но не дават дефинитивна диагноза. Симптомите, свързани с остро кървене от стомаха, като най-честа локализация на кървене, може да са различни:
* Повръщане с наличие на кръвни съсиреци или тъмно-оцветени материи
* Изхождане на черни, редки, лъскави материи
* Може да има поява на силна обща слабост, замайване, вкл. до припадъци, спад на кръвното налягане.

Ако кървенето не е масивно, всички тези симптоми могат да са много завоалирани. Тогава обикновено лабораторно изследване на кръвните показатели показва евентуален спад в стойностите на хемоглобина и еритроцитите и ние разбираме, че има някакъв проблем.
Съветът на лекарите:
Важно е, когато човек има съмнение за възникнало кървене от ГИТ (най-вече стомах) да не чака нещата да отшумят спонтанно, а максимално бързо да се обърне към лекар или да отиде в най-близкия спешен център. Ранната диагноза е свързана с по-малък риск от фатален изход, обръща се към пациентите гастроентерологът.