Пъстървата е най вкусна пържена на тиган

Последна промяна на 09 December 2020 в 10:15 1220 0

Деница Цинзова е главен готвач в ресторанта на рибарника в подножието на Пирин. Тя е на 69 г. Опитвайки от това, което е приготвила, питам как прави толкова вкусна рибата.

- Всичките видове риби от рибарника са много пресни, хубави току що извадени. Пъстървата се прави добре на скара и пържена, сомът е вкусен, когато се пържи, а сивенът е добър пържен на котлети. Сьомговата пъстърва е превъзходна, може на скара и пържена, но на скарата е по-добре. У дома рибата я предпочитаме залята със сос. Правя си смес с чесън, масло и копър, намазвам я цялата, завивам във фолио и я пека във фурната. У дома най обичаме пържената пъстърва, с малко оцет и чесън, става превъзходна.

Разпитвам Деница за други традиционни за Разлог ястия.

- В Разлог си правим чудесна капама. Слагаме в нея кисело зеле, ориз, пилешко месо, свинско, телешко, кървавица, суджук, подправки, най-добре кимион, чубрица, черен пипер. Омесва се и се слага в кален съд, и се пече. Има и едно друго наше традиционно ястие, ние му казваме чекан. Използваме много цвекло, което слагаме в малки качета като туршия. Като прибавим цвекло, с него става най-добра капамата. Правим и хубава шупла - с брашно, вода, яйце, сол, пече се в тавичка. Към нея, разбъркано, слагаме сирене и се пече.
Много харесвам рибената супа, която тук в ресторанта поднасят, затова я питам как я приготвя.
- Слагам морков, кромид, чушка червена и зелена, целина, рибата е сьомгова пъстърва.