Картофи, чесън и червен лук борят сенната хрема


Болест : сенна хрема

Последна промяна на 15 October 2017 в 15:35 956 0

Сенната хрема, известна още като алергична ринопатия, представлява свръхчувствителност към протеините на цветния прашец, отделян във въздуха от билки, треви, различни култури и дървета.

Алергията към цвете прашец са сезонно разстройство, предизвикано от носения по въздуха цветен прашец на цъфтящите растения. При контакт с лигавицата или дихателния тракт и цветният прашец може да предизвика алергична реакция, причиняваща зачервяване и сълзене на очите, сърбежи, пристъпи на кихане, затруднения в дишането, подуване на гърлото и затрудняване при преглъщането, а усещането за мирис и вкус е намалено.
Основна причина за това заболяване е комбинацията от наследствена предразположеност и вредното влияние на околната среда. Ако и двамата родители имат сенна хрема, рискът за техните деца да придобият болестта е около 60%.
Промяната на климата, както и увеличеното излагане на вредни вещества и ситен прах могат чувствително да спомогнат за увеличаване на алергиите.
Времето на цъфтеж се е променило поради глобалното затопляне – много от растенията сега цъфтят по-рано и за по-дълго време.

Предлагам ви да пробвате как ще ви повлияят тези леснодостъпни растения:
Картофи
Ако носът ви не спира да тече обелете дебело няколко картофа и сварете обелките до омекване. Сложете ги в марля върху чиния. Дръжте носа над тях толкова близо, колкото можете да понесете – когато се поохлади, сложете носа директно върху тях до пълното изстиване.

Чесън
Направете мехлем от равни количества свинска мас и добре счукан чесън и намажете двете ноздри с него.

Червен кромид лук
Настъргва се глава червен лук и се изстисква сокът през марля. Във всяка ноздра се капват по три капки и хремата минава за няколко минути.