Най-здравословните съчетания на храна

Последна промяна на 04 ноември 2020 в 08:13 307 0

Съчетаването на някои продукти допринася да бъде извлечена най-голяма полза от тях и така да бъдат избегнати редица болести.
Полезните съставки на храната се освобождават в процеса на дъвчене и храносмилане под действието на ензими. Готвенето също улеснява усвояването им. Суровите моркови, например, са отличен източник на фибри, но готвенето им дава възможност на организма да извлече повече от полезните каротиноиди. Подобен ефект има и комбинацията на някои полезни съставки:

Подправянето на доматите със зехтин улеснява усвояването на каротиноидите в тях. За целта са необходими 3 до 5 грама мазнина. Каротиноидите, които са характерни за оранжевите и червените храни, са антиоксиданти и предпазват от болести.

Съчетаването на мляко с мед е много подходящо. Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която изгражда два хормона в мозъка – серотин и мелатонин. Въглехидратите, като тези в меда, улесняват усвояването на триптофана, защото освобождаването на инсулин намалява съперничеството на други аминокиселини.

Комбинацията на банани и кисело мляко е полезна. Киселото мляко е богато на калций. От научни изследвания е известно, че храните с инулин, като бананите, помагат за неговото усвояване.

С лимон трябва да се пие зеленият чай, защото той улеснява усвояването на антиоксидантите.

Комбинацията на зелен фасул с карфиол е много здравословна. Зеленият фасул съдържа желязо, а карфиолът – витамин С, който улеснява неговото усвояване.

Комбинацията на куркума и черен пипер също е добра. Куркуминът в куркумата има противовъзпалителни свойства, но се усвоява трудно. Това става по-лесно при наличието на пиперин, на който е богат черният пипер.

Комбинацията сьомга със сметана е отлична. Сьомгата е сред малкото храни, съдържащи витамин Д. Той улеснява усвояването на калций, на който е богата сметаната.

Виж още за: