Пчелният мед

Последна промяна на 19 February 2019 в 14:24 691 0

Медът е продукт, който се усвоява лесно от организма, доставяйки му енергия и разнообразни хранителни вещества. 100 грама мед съдържат 323 килокалории, 78,3 грама въглехидрати, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са в почти същия процент, какъвто в кръвта на човека. Медът съдържа монозахаридите глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В 2, В 12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и в кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. Те са важни за процесите в нервната система, за кожата и храносмилането.
Богатият минерален състав на пчелния мед обуславя алкализиращото му действие, поради което той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората. Като доставя на организма голямо количество лесноусвоими калории, медът е прекрасна храна за децата, за хората, които се възстановяват след боледуване.
Пчелният мед се използва и при лечебното хранене на почти всички заболявания. Препоръчвали са го и лечителите на античността Хипократ и Гален.
Медът се прилага външно – като мехлеми при кожни, и вътрешно – при инфекциозни заболявания и туберкулоза. Добре е всеки ден да се изяждат по 100-150 грама.
Диетичният режим при сърдечносъдовите заболявания, болести на бъбреците, черния дроб и нервната система също включва мед.
Слабителното му действие обуславя профилактичния и лечебен ефект при хроничен запек. Приема се, че така се прави профилактика срещу рак на дебелото черво. Две суп. лъж. мед, взети с топла вода или варено жито, са добро противозапичащо средство. Медът може да се комбинира и с други храни – овесени ядки, пшеничени трици, които съдържат баластни вещества, но винаги трябва да следим килограмите си. Страдащите от подагра или повишен холестерол в кръвта също могат да употребяват мед, но само ако не са с наднормено тегло.


Еднодневни диети

Медно - житна диета
Продукти: 150 г грухано жито, 3 ч. лъж. мед, 3 счукани ореха.
Житото се смесва с 50 мл студена вода. 15 минути след завирането й се отстранява от огъня. Водата се излива и след като житото изстине се разделя на 3 части. Приема се 3 пъти през деня. Всяка част жито се смесва с чаена лъжичка мед и ядките от един орех. Останалото жито се държи в хладилник. При остро чувство на глад се изпива чаена чаша прясно мляко или се изяжда по една ябълка.
Съдържа: 20,63 г белтъчини, 19,6 г мазнини, 125 г въглехидрати, 787 калории.

Медно–овесена диета

Продукти: 40 г овесени ядки, чаена лъжичка мед, 2 ореха или 1 кисела ябълка, кора от лимон.
Овесените ядки се сваряват или се попарват в гореща вода. Смесват се с начукани орехи, настъргана ябълка, настъргана лимонова кора и мед. Тази храна замества обяда или вечерята.
Съдържа 5,38 г белтъчини, 3,12 г мазнини, 36 г въглехидрати, 190 г калории.