Зърнени храни

Последна промяна на 25 януари 2019 в 10:29 512 0

Освен смлени на брашно, от зърнени култури можете да приготвите кълнове, да ги накиснете предварително в мляко или вода и леко да ги сварите. Дори да замените ориза и фидето в супата.

Който обича ръж не остарява. Защото тя е богата на витамин Е, а той забавя процесите на стареене. Съдържа още магнезий, калций, флуор. Чудесно се усвоява от стомаха и пази зъбите от кариес.

Пазят от инфекции
Испанските завоеватели открили с изненада, че инките се радвали на изключително здраве и практически не боледували от инфекции. Днес учените знаят причината: зърнените култури, доста грубо преработени, били основна храна на инките. Те месели хляб от едро смлени зърна, непочистено от люспите. Така храната им съдържала 3 пъти повече магнезий, 4 пъти повече желязо и 5 пъти повече калций. Това меню снабдявало организма с много белтъчини, засилва имунната система и повишава умствените способности.

Използвайте просо вместо балсами
То успокоява нервите и възпалените черва, намалява холестерина в кръвта. Просото е буквално натъпкано с минерали и силициева киселина, което го прави едва ли не панацея за хора с чупливи нокти, лоша коса и слаби съединителни тъкани.

Елдата (гречка)
е богата на аминокиселини и лицетин и е прекрасна храна за нервите. Препоръчва се в диетите на хора със заболявания на черния дроб, бъбреците и захарен диабет. По състав и хранителна стойност се приближава до животинските продукти. Специалистите твърдят, че ако искаме да се храним здравословно, можем да изядем 7-8 кг елда годишно.

Ечемикът е полезен за обмяната
Ечемикът се доближава до елдата: успокоява нервите, понижава мастите в кръвта, а витамините и минералите в него са важни за обмяната. Освен това е полезен за кожата, при лениви черва и нервен стомах.

Пшеницата
Богата е на витамин В, на минерални соли, укрепва нервите и подобрява обмяната. Повишава физическите сили и издръжливостта.