Домашни полуфабрикати за зимата

Последна промяна на 29 September 2023 в 20:21 103 0

Не са малко домакинствата от по един човек, възрастни хора, които през зимата трудно излизат, защото се пазят от хлъзгаво и мразовито време. За тях има полезни и лесно осъществими идеи за замразени във фризера зеленчукови полуфабрикати, които могат сами да си приготвят. За сам човек се приготвят порции по 2, максимум 4 зеленчука в торбичка. Българинът обича да казва, че с пълен стомах нощта по-леко минава, утрото по-леко идва.

Така замразените зеленчуци при размразяване не се смиват, разкашкват, а са много добре запазени цялостно с всичките си вкусови качества.

*Тиквички: Измиват се, обелват се, нарязват се на кръгчета или на дължина по желание. Ако са от градината и свежи, може и да не ги белите. Слагат се на порции в торбички и се замразяват. След размразяване са готови за пържене, печене, тиквички с ориз и други бързи, топли аламинутни вкуснотии.

*Чушки за пълнене: Чушките се изтумбват, т.е. почисват се от семките, нареждат се една в друга и се замразяват. Готови са за постно пълнене само с ориз, ориз с месо или разбити яйца със сирене.

*Печени небелени чушки: Чушките (зелени и червени) се изпичат, без да се белят. Замразяват се. Почистват се, едва когато се извадят и размразят, преди да се запържат с яйца или да се нарежат на миш-маш например.

*Печени домати: Домати се нарязват на резени, осоляват се и се запичат с малко олио или зехтин. Замразяват се в торбички. При консумация декорират сандвичи, пица, ризото със зеленчуци и др. Печените домати са много полезни, защото съдържат противораковото вещество ликопен.