Пастички „Помпони” с крем от Берген

Последна промяна на 25 October 2017 в 06:48 653 0

Берген е град в Норвегия, където хората са здрави щастливи. А това вероятно се дължи на богатото с риба меню на местните жители. И може би поне малко на ендорфините, които извикват любимите на бергенчани вкусни пастички.

Продукти за 4 порции:

За пастичките: 3 ½ суп. лъж. захар, ¾ чаша брашно, 1 1/3 чаша маргарин;
За „помпоните”: 2/3 чаша вода, 3 суп. лъж. маргарин, ½ чаша брашно, 2 яйца.
За крема: 2 жълтъка или 1 яйце, 1 ½ суп. лъж. захар, 1 ¾ суп. лъж. царевично нишесте, 1 чаша пълномаслено прясно мляко, 2 суп. лъж. ром, ½ чаша бита сметана, коктейлни черешки.

Приготвяне на пастичките: Смесете захарта и брашното. Намачкайте маргарина и го прибавете внимателно към захарта и брашното. Направете топка от тази смес и я сложете в плик. Оставете топката да втаса около 1 час на хладно място. След това нагрейте фурната до 210 градуса.

Приготвяне на „помпоните”: Вземете дълбока купа и сипете водата в нея, прибавете и маргарина. Кипнете водата. Прибавете брашното, като оставите съда на котлона и бъркайте, докато сместа стане на топка. После махнете съда от котлона. Охладете сместа и после прибавете яйцата едно по едно, като бъркате непрекъснато. После подмажете хартия за печене и я сложете в тавичка. Направете 12-14 топки от сместа с яйцата и ги разпределете върху хартията за печене.

Извадете тестото за пастичките от найлона. Разточете го с точилка и направете от него сладки с диаметър 6-7 см. Наложете ги върху топките и ги притиснете внимателно към хартията за печене. Изпечете ги за 25-30 минути, докато станат златисти.
Приготвяне на пълнежа: Изберете подходяща тенджерка и разбийте в нея яйцата, захарта, нишестето и прясното мляко. Загрейте на котлона, като бъркате непрекъснато, но гледайте сместа да не завира. След това махнете тенджерката от котлона и оставете сместа да изстива, като я бъркате от време навреме. Прибавете рома. Разбийте сметаната и я прибавете към крема с ром.

Направете отвори в помпоните и ги напълнете с крем, като използвате фуния.

Виж още за: