Сладко от праскови и нектарини

Последна промяна на 05 September 2022 в 09:52 181 0

Сладко се прави от хубаво узрял плод. 5 килограма плодове се измиват, разполовяват се, изважда се костилката и по желание могат да се оставят на половинки, а пък ако са много едри, може да се нарежат на по-ситно. Слагат се в 1 плаке, поръсват се с малко захар отгоре и се слагат в хладилника за 1 нощ.

Плодът си е пуснал сока, който е много важен за сладкото. На другия ден, дано да имате огнище, запалвате огън, Слагате средна сладкева тава, наливате 2 литра студена вода, изсипвате в нея 2 кг обикновена захар и бъркате с дълга лопатка, дървена или решетеста лъжица, докато се стопи захарта, и щом заври, слагате плода и сока му. Бъркате често, от време на време при варенето с решетестата лъжица натискате пяната, за да не изкипи, и така, докато плодът падне долу и с 1 лъжица в 1 порцеланова чиния при проверката сокът се е сгъстил. Тогава сладкото е готово, слага се 1 пакетче лимонена киселина (лимонтузу), разбърква се и след 1-2 минути се сваля от огъня. Ако нямате лим. Киселина, може да се сложат няколко супени лъжици обикновен винен оцет.
Предварително сме заварили капачките на буркани на винт. Оставяме да изстине сладкото 15 минути и го насипваме в бурканите.

Затваряме и стерилизираме по-късно на огъня ½ час от завирането. Търпи години. По принцип го правя на вкус - дали ще е по-сладко или умерено зависи от вас.
По този начин приготвям и сладко от кайсии.

Виж още за: