Суперхрани

Последна промяна на 13 February 2018 в 07:20 815 0

Натурален шоколад
Две блокчета тъмен натурален шоколад на ден няма да ви подмладят веднага. Но ако превърнете това сладко изкушение в навик, без да прекалявате, можете да забавите поне малко процеса на стареене, пък и да поддържате доброто си настроение. Натуралният шоколад е наситен с антиоксиданти, които предпазват тялото ви от свободните радикали, увреждащи клетките. Освен това за натуралния шоколад се знае, че понижава високото кръвно налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт. А пък помага и на любовното омайване.

Чудотворната ябълка
Експертната препоръка е да се ядат по 2 ябълки на ден, за да стоите далеч от лекарския кабинет. Този плод противодейства срещу бръчките.

Кафето-плюсове и минуси

Кафето, също като чая, е богато на антиоксиданти. Но внимавайте да не прекалите. Не повече от две чашки на ден! За хората с ниско кръвно налягане кафето е нещо като лекарство, но хипертониците и сърдечно болните е добре да го избягват.

Неотменно приятелство с портокалите
Те съдържат толкова много витамин С, че можете да забравите за онзи на таблетките. Съставките му подсилват съдовете. Това означава и по-малко спукани капиляри на лицето ви. Яжте ги пресни, доколкото могат да са пресни в супермаркета, и пийте пресни сокове.

Не забравяйте гроздето

Убедително е доказано, че сред най-полезните сезонни плодове е гроздето, което съдържа чудесното вещество ресвиратрол, много витамини и минерали. Освен да го хапвате свежо, но добре измито, можете да пиете пресен гроздов сок или чаша вино, за да подсилите ефекта. Гроздето, бяло или черно, е полезно за сърцето, предпазва от инфаркт и засилва имунната система.

Лук и чесън
Лукът предизвиква сълзи, но укрепва здравето. Използвайте колкото се може по-често този зеленчук при готвене и в салати. Лукът с многото си съставки намалява вредния холестерол и понижава високото кръвно налягане. А опитът показва, че чесънът, който притежава почти всички качества на лука, е още по-полезен и в умерени количества е по-мощен защитник на имунната система. Но болните от гастрит, язва, колит и други стомашни тежнения трябва да избягват суровия чесън.

Ягодите и мозъкът

Ягодите са много полезни за мозъка. Най-новите изследвания категорично потвърждават това. Те съдържат голямо количество витамин С, фибри, фолиева киселина и витамини от група В. И защитават ефективно сивото вещество от остаряване. Така че яжте ягоди до насита, но с тях хората със стомашни проблеми да внимават.

Китайско и японско тайнство
Китайците и японците от древни времена до днес дължат до голяма степен доброто си физическо и психическо състояние и дълголетие на зеления чай. Експертите обясняват това със съдържащия се в него в изобилие флавоноид катехин, чиито антиоксиданти качества са 20 пъти по-големи от тези на витамин С. Съвременните изследвания убедително показват, че катехинът запазва клетките на организма максимално дълго в идеално състояние и поради тази причина се смята, че намалява риска от рак на кожата или дебелото черво. Редовното пиене на зелен чай снижава опасността от сърдечни проблеми, а при китайците и японците се забелязва и един впечатляващ феномен: те страдат сравнително по-рядко от високо кръвно налягане. Освен това употребените чаени торбички можете да сложите на уморените си клепачи.

Лютото
Установено е, че с помощта на веществото капсацин лютивите чушки, които се консумират особено широко в Индия, Тайланд, Мексико, спомагат за унищожаване на раковите клетки при случаи на злокачествени тумори на панкреаса и белия дроб.

Доматите в Италия и България са наи-добри
Учените от Харвардския университет в САЩ са подложили на дълготрайни изследвания домати и то главно от Италия и България, които се оценяват като най-добри. Резултатите показват убедително, че доматите намаляват риска от рак на простатата с цели 30%! Това става благодарение на съдържащия се в тях ликопен, които ги оцветява в червено и е силен антиоксидант. Съдържа се в тънък слой под ципата на домата, като при топлинна обработка се освобождава. Затова можем да си го набавяме, когато няма сезонни домати, чрез качествени продукти от домати като пюре, или доматен сок или лютеница.
А най-новото изследване на италиански учени доказва, че доматите могат да се използват и като защитно средство от вредните слънчеви лъчения – те съхраняват кожата от ултравиолетовите лъчи.

Елексирът на Средиземноморието

Добре въздейства върху здравето приемането на две супени лъжици зехтин дневно, твърдят испански учени. Тази вълшебна течност снижава риска от сърдечни болести. Според някои преценки гръцкият зехтин е най-добър. Екстра върджин зехтинът запазва клетките на тялото ни млади, а същевременно предпазва от остеопороза.
Всъщност по равно славата му би трябвало да си разделят и другите средиземноморски страни, защото именно студенопресованият зехтин е емблемата на прословутия здравословен хранителен режим в тях. Резултатите от него личат от данните за раковите заболявания в Европа – случаите в Гърция, Испания и Италия са значително по-малко.

Авокадото е „чудо“
Учени от Мексико и САЩ поставят на едно от първите места сред най-здравословните плодове и зеленчуци именно авокадото. Гуакамолето – пюре от този плод, е прочуто полезно мексиканско национално ястие. Всичко, което се говори за хранителните му свойства, граничи с чудото. 20% в него са мазнини, повечето от които ненаситени мастни. Съдържа каротин, витамините Е, С, В6, В1, в добавка и елементите мед и калий, който нормализира кръвното налягане. Помага за понижаване нивото на холестерола и инсулина, добро е за очите, а е хубава профилактика и против рак на простатата. Други изследвания твърдят, че е добро за възстановяване на черния дроб след прекаран вирусен хепатит.