Пащърнак

Последна промяна на 14 March 2024 в 10:42 71 0

Известен е още от античността, и то преди картофите, когато повечето зеленчукови блюда били готвени с пащърнак. Смята се за роднина на моркова и магданоза. Произхожда от Евразия, на Запад е пренесен от колонизаторите през XVII век. В наши дни коледната трапеза в Англия, Канада и САЩ не минава без пържен пащърнак, а в Ирландия дори произвеждат бира от корените му.

Този интересен зеленчук впечатлява с богат хранителен профил: съдържа диетични фибри, витамини К, А, С и В-комплекс, калий, магнезий, натрий, мед, калций, цинк, фосфор, селен и желязо.

Пащърнакът е богат източник на калий - ключов минерал, когато става дума за сърдечно здраве. Редовният прием на калий доказано намалява риска от болести на сърцето. А пащърнакът, редом със сладките картофи, съдържа този минерал в изобилие.

Препоръчва се при сърдечносъдови заболявания. Има свойството да укрепва стените на кръвоносните съдове и да нормализира високо кръвно налягане. Ако се консумира по-често, помага за предотвратяване на инфаркт и коронарна артериална болест. Отново заради високия процент калий действа благоприятно при мускулни спазми и скованост.

Влияе подмладяващо на кожата. Външно се прилага сок от пащърнак като маска за освежаване на лицето.

Наличието на фибри прави пащърнака идеална храна за хора с хронични храносмилателни проблеми. Фибрите в състава му, които са разтворими, улесняват мекото преминаване на храната през храносмилателния тракт, предпазвайки от запек. За профилактика на киселинен рефлукс и киселини в стомаха също се препоръчва редовна консумация на пащърнак.

Бебетата също го харесват: Най-добре варен или на пара, комбиниран с моркови или грах!
Укрепете нервите: С 26 милиграма магнезий на 100 грама пащърнакът влияе позитивно за добре функционираща нервна и мускулна система.
Нискокалоричен зеленчук - намалява чувството за глад, подходящ е за диети.
В кулинарията намира приложение в супи, яхнии, салати, гювечи. Нарязан на тънки дълги резени може да се запече с розмарин, да се свари на пара и овкуси с подправки, да се пюрира или да участва в здравословни зеленчукови сокове. Съчетава се с чесън, лук, магданоз, мащерка. Има богато съдържание на пектин.
Време е да реабилитираме позабравения корен.


Нежелателни реакции
Рядко, но не е изключено пащърнакът да предизвика алергии при някои хора. Изразява се като парене по устните и гърлото, което налага консултация с лекар.
Консумирайте само корена! Възможно е листата му да предизвикат кожни раздразнения. При събиране на корените трябва да се внимава за защита на ръцете и очите, за да се избегнат изгаряния от контакт с листната част. Не употребявайте дивия пащърнак, тъй като листата му са токсични.