Сините сливи са полезни при бъбречни заболявания

Последна промяна на 31 October 2018 в 07:47 1812 0

Сините сливи са едни от често срещаните и обичани плодове у нас. Те са получени в резултат от естественото кръстосване между джанката и трънката. Съдържат от 9,4 до 16,3 процента захар и до 2 процента пектин. В състава им влизат минерални соли, органични киселини, витамини, както и азотни и багрилни вещества.
Лечебните качества на този ценен плод имат твърде широк спектър на действие. Използват се за лечение на стомашно-чревния тракт, подагра и трудно уриниране.
Особено са полезни за страдащи от лениви черва и спастичен запек. За целта могат да се използват и сушени сливи, които съдържат значителни количества целулоза и захарни съединения и улесняват нормалното функциониране и перисталтиката на червата.
Запарките и компотите от сушени сливи са чудесно меко слабително средство. Благодарение на богатото съдържание на калиеви соли сливите имат подчертано диуретично действие и укрепват сърдечния мускул.
Те действат благоприятно при заболявания на бъбреците, жлъчката и пикочния мехур. Помагат при хипертония, атеросклероза, главоболие.
Сушените сливи са силно калорични и не се препоръчват при диабетици и затлъстяване.