Библиотека „Тополата” в Спот

Последна промяна на 19 December 2021 в 10:06 498 0

Годината е 1848 или 1849-а. Според сопотския краевед Дельо Цочев гайтанжията Нистор Капланов построява чешма близо до своя дом, за да може да пере вълната, необходима му за работа. До чешмата засажда и тополка от вида „Черна топола”. Така започва летоброенето на това дърво, което е склонно към дълголетие. Отглеждана като малко дете, тополата расте и хубавее.

Достигнала достолепна възраст, през 90-те години на ХХ век тя е поразена от мълния и това й нанася сериозни и непоправими наранявания. Започва да линее и съхне, а това застрашава околните къщи, защото при следващи природни бедствия би могла да бъде съборена. Това налага стволът й да бъде прерязан на височина около 2.5-3 метра и по решение на Общинския съвет и най-вече на кмета Деян Дойнов, а в останалата част на ствола да бъде издълбана кухина, която при подходяща обработка да бъде превърната в библиотека.

Идеята идва в навечерието на 170-годишнината на народния поет и писател Иван Вазов и на 9 юли е официално открита. В ствола на обичаната от всички сопотчани стара топола вече са изложени част от Вазовите произведения. Вратата никога не се заключва, за да могат гражданите на Сопот и техните гости по всяко време да си вземат избраната книга. Да поседнат на придружяващите пейки и препочитат части от любимите си стихове, разкази или романи.

Библиотеката се намира само на 7-8 минути северно от центъра на града. Ние я посетихме и няма да скрия възхищението си. И сега, когато есенните дни понамаляха и за по-продължителни преходи в планишната, е малко късничко какво по-удобно, да изберете предложената ви дестинация.

Виж още за: