Драгоманското езеро четири месеца след пожара

Последна промяна на 28 юни 2020 в 09:30 330 0

Растителността се възстановява

Блатните ириси отново цъфтят

Поради недостатъчното валежи през зимата и ранната пролет нивото на водата е много ниско. Това означава, че условията в местообитанието са далеч от оптималните за птиците, които обичайно обитават влажната зона.

Четири месеца след унищожителния пожар в Драгоманското блато растителността във влажната зона (тръстики, папур, камъш) постепенно се възстановява. Част от изгорелите върби също са живи, но предстои да се види дали нанесените щети ще имат дългосрочни последствия като заболявания и ранно изсъхване.

Завръщат ли се птиците в блатото?

От пожара досега експерти от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Българска фондация Биоразнообразие и Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН провеждат редовни наблюдения в района. Първоначалните данни показват, че мигриращи птици се спират за почивка тук, но рядко се наблюдават гнездящи двойки.

До момента над 1 150 души са дарили средства за възстановяване на дървената пътека в Драгоманското блато, а даренията възлизат на 46 797 лв. Сдружение за дива природа БАЛКАНИ благодари на всеки един от дарителите. Основна част от даренията са осигурени от служителите на VM Ware, които от 2015 г. подпомагат поддържането на дървените мостчета с дарения и доброволен труд.

Всеки, който иска да подкрепи възстановяването на достъпа до Драгоманското блато, може да направи дарение по един от следните начини:

- Чрез SMS с текст DMS DRAGOMAN на кратък номер 17 777

- В Платформата.бг

- Чрез E-Pay и PayPal

- По банков път:

* Сметка в BGN: BG91UBBS78201031280110

* Сметка в EUR: BG35UBBS78201431280115

* BIC: UBBSBGSF