Люлин планина и Бонсови поляни – преживяване, което не се забравя

Последна промяна на 11 January 2018 в 22:22 1351 0

Люлин е най-достъпната планина за софиянци. За броени минути в празничните дни се изкачват много туристи с автомобили или вече с градски автобус 103. Някои предпочитат пеша , за да се любуват на красивата природа и възхитителна гледка към Витоша. Някога в планината са намирали отдих и наслада видни интелектуалци като Димо Казасов, Боян Болгар, музикантът Константин Попов, оперната певица Мария Золотович и др. А Панчо Владигеров пръв е издигнал кокетна вила. Сега двадесетина семейства постоянно живеят тук. Асфалтов път от обширния паркинг води до манастира „Св. св. Кирил и Методий”, а друг, вляво, до прочутите Бонсови (Момини) поляни . Над тях се извива едноименната хижа, която години приютява туристи с приспиване. Преди време е била и база за летни ученически лагери.
От няколко месеца хижата има нови стопани – концесионерите Бойко Йотов и Георги Савчев. С помощта на младите им и енергични съпруги те бързо промениха средата около хижата и качеството на обслужването – изнесоха столовата и кухнята на открито, по-бързо обслужват клиентите. А навесите пазят от дъжд и от летния жар. Площадката в средата, която бе застлана с чакъл, сега е покрита с пръст и засадена с цветя.
Седне ли човек тук сред сенчестата букова гора и осеяните с цветя поляни, по които и зиме, и лете припкат деца, настроението му веднага се повишава. Но още по-приятни са любезните усмивки и учтивостта на хижарите. С удоволствие се похапват вкусните им супи и скарата от прясно месо, доставено от магазините на Георги. На Великден те почерпиха с козунак и червени яйца. Появи се и домашно червено вино от Сандански. Всичко това бе едно преживяване, което не се забравя.