Маршрути из Пирин от хижа „Вихрен”

Последна промяна на 09 July 2018 в 22:15 1015 0

Хижа „Вихрен” е с първо застрояване през 1941 г. и е сред най-посещаваните в чародейната Пирин планина. Разположена е в северния дял на планината върху скален праг на левия бряг на река Бъндерица между върховете Вихрен и Тодорин. Стопанисва се от БТС – София. Сега обслужва 150 посетители, има собствено електрозахранване, разполага с кухня, столова и бюфет, като този уют се предлага на 1951 метра надморска височина.

Най-използваният изходен пункт до хижа „Вихрен” е 16-километровото асфалтирано шосе от Банско или системата от лифтове до хижа „Бъндерица” и оттам към хижа „Вихрен”. Тези, които искат да използват нозете си като транспортно средство, могат да следват жълтата маркировка, като до хижата се стига за малко над 4 часа.
По-интересно е обаче по какъв маршрут можете да поемете от хижа „Вихрен”.

1. Предпочитан маршрут е този, който води до изкачване на връх Вихрен, и е част от европейския маршрут Е-4. Ако от седловината Премката между върховете Вихрен и Кутело продължите по маршрута към хижа „Пейо Яворов”, това ще ви отнеме общо 8 часа, като само изкачването до връх Вихрен е около 3 часа. Маршрутът от хижа „Вихрен” към първенеца на Пирин преминава след Каменната чешма, седловината Вихренски превал (Кабата), изкачва се през серпентини от мраморен камънак и се излиза на Превала, откъдето следва изкачване по северния склон на върха.

2. От хижа „Вихрен” можете да тръгнете и към хижа „Синаница”. Отнема около 6 часа. Ако изберете този вариант, ще надникнете към Спано поле и Спанополските езера, ще изкачите при възможност върховете Мурантов, Георгийца, Безимен. Следващите туристическата пътека пресичат Синанишкото било при Снинанишката порта и с малко усилия стигат до Синанишкия циркус и Синанишкото езеро, на чийто северен бряг е построена хижата. Маршрутът е в синя маркировка и преминава през местността Равнако, циркусни прагове и достига Бъндеришката порта, откъдето излиза на Спано поле.

3. След като изкачите Бъндеришката порта, на югозапад пък насочва маршрут, който може да ви отведе до хижите „Бъндерица” и „Яне Сандански”, предлагащи гостоприемство с добра туристическа база. Разстоянието може да се измине за около 6-7 часа от хижа „Вихрен”. Хижа „Яне Сандански” е построена в курортната зона Попина лъка, любимо място за жителите и гостите на град Сандански. Ползващите услугите на хижата не могат да пропуснат и намиращия се наблизо Попинолъшки водопад, който от 1965 г. е обявен за природна забележителност.