Минералната вода в Срелча е лековита

Последна промяна на 11 July 2020 в 13:08 7822 0

Минералните извори в град Стрелча са известни със своите доказано лечебни качества още от дълбока древност. На територията на селището има три находища, три извора с различна температура - 33, 42 и 56 градуса. Тази минерална вода е една от най-лековитите в цяла България и затова градът е посещаван от много български и чуждестранни гости с цел лечение, възстановяване и релакс сред красивата природа на Същинска Средна гора и живописната котловина на река Стрелчанска Луда Яна. Надморската височина е 475 метра.

Преданието разказва, че „откривател” на целебната вода е една биволица. Тя едва се влачела, когато грохнала безсилна в локва до минерален извор да се разхлади. След минути обаче се изправила здрава и изпълнена с енергия. Това всъщност е историята на легендарния минерален извор, познат с чудното си име Златното Банче, каптиран през 1935 г. Златно именно защото е лековито.
Стрелча е на около 13 км от Панагюрище и на 15 км от възрожденска Копривщица.

Златното Банче

Централната Общинска минерална баня в град Стрелча е изградена през 60-те години на миналия век, през годините е преминала през етапи на обновяване. В момента там започна основен ремонт на вътрешните басейни. Иначе банята като цяло продължава да работи в отделни сектори. Тя е част от Общинския балнеоложки комплекс на града. Водата има температура 38-39 градуса. Разхлажда се с естествена минерална вода, не с вода от градския водопровод. Съдържанието й е 324 мг/л, т.е. ниска минерализация с наличие на хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флоурни йони.

Водата е подходяща за лечение на три основни групи често срещани заболявания:

● Заболявания на опорно-двигателния апарат,

● Заболявания на периферната нервна система (от инфекциозно, травматично, токсично и дегенеративно естество - неврити, полиневрити, радикулити, плексити, невралгии и др.)

● Гинекологични и андрологични заболявания (в т.ч. климакс, функционална недостатъчност на яйчниците и матката).

Медицинският център за физиотерапия и рехабилитация към комплекса работи със Здравната каса. Има и медицинска лаборатория.

Водата няма противопоказания.

Съвет: При всяко конкретно заболяване е желателна консултация с лекар, който да назначи процедури по вид и дълготрайност, защото, както добре знаем, минералната вода може да бъде нож с две остриета.

Централна баня

Цените са приемливи, има карти за пенсионери, за които може да се осведомите на място, в интернет или по телефона.
На територията на града има още три други минерални плажа – известният профилакториум „Роза”, като част от Санитарно-курортно лечение на България, Централният градски плаж (Стадионът на града, както още е познат) и споменатото по-нагоре Банчето или Златното Банче - на 1,1 км в посока сливовите градини - характерно с по-ниските градуси на водата и подходящо за лечение на заболявания на опорно-двигателната система, нервната, очите, кожата, ноктите и др. Там има два открити плажа за мъже и жени.

Съчетанието на минерална вода и слънчеви бани е с доказан ефект. Минерална вода за пиене може да се налее свободно от всички минерални чешми в града.
Стрелча разполага и с къщи за гости, някои от които имат самостоятелни басейни с минерална вода.