Мостът с вградената Струма невеста

Последна промяна на 06 юни 2022 в 22:53 204 0

Ако пресечете моста на Струма при влизането в село Невестино, Кюстендилска област, вдясно ще ви посрещне паметникът на Струма невеста.Надпис разказва, че средновековният строеж на Кадин или Невестин мост е с дължина 100 м и 5 м ширина. С красивите си пет свода изглежда висок, здрав и монолитен, съграден от големи дялани гранитни блокове. Колоните се съединяват, като между тях има по един сводест прозорец, през който водата се оттича при пълноводие. Самият мост е застлан също с големи гранитни плочи от същия камък, с който някогашните му строители са зидали и ниските перила. Градежът е с прекрасна архитектура - смес от антични и ренесансови форми, пресъздадени на местна почва. В източния парапет от южната страна на моста е вградена гранитна плоча, чийто надпис на турски език съобщава, че е съграден по нареждане на везир Исак паша в 874 г. от Егира (календар) или 1470 г. Това е времето на управлението на султан Мехмед ІІ. Летописи разказват, че няколко години след съграждането на моста пашата преминал по него на пък към Босна. Пълният текст на каменната плоча разказва: „По високото разпореждане на Исак паша, един от най-великите везири и благородни началници, който върши добрини с чисто душевно подбуждение, за да получи горе от създателя съответното възмездие, заповядва да се построи в тази страна този свещен мост за безплатно минаване на пътници. Нека всевишният Бог изпълни живота му с радост и веселие. Година 874."

Надписът на плочата е на турски език

За моста се разказват четири легенди:

Паметникът на Струма невеста

1) Едната е известната народна песен за Струма невеста. Тримата братя строители разбират, че трябва да направят курбан и да вградят сянка на млада жена, за да трае нестабилният строеж. Двамата предупреждават невестите ни, но не и Манол, чиято съпруга Струма първа идва да му донесе храна. Вграждат сянката й, а след известно време тя умира. Мостът обаче е здрав и непокътнат.

2) Местен кадия (съдия) поръчва да се направи мост и да се вгради сянката на най-красивата девойка Струма. Оттам идва името Кадин мост.

3) Струма е млада жена с кърмаче. Решават да вградят нейната сянка, но тя моли да оставят отвор в стената, за да храни детето си. Вграждат сянката й и тя умира. Оттогава идва поверието, че жени, които нямат кърма, идват тук да си вземат 1-2 камъчета, варят ги във вода и я пият, за да се сдобият с мляко за рожбите си .

4) Мостът е построен по заповед на султан Мурад като сватбен подарък на смела българска невеста. Когато тръгнал на военен поход, на това място султанът срещнал сватбари. Те не се побояли от султанските войски, а невестата се поклонила на султана в знак на почит. Той я попитал какъв дар иска и тя пожелала да се направи мост над реката. Мостът бил построен по негова заповед и бил и наречен Невестин или Кадън, по-късно видоизменено в Кадин мост.

Днес той е от най-забележителните паметници на строителството в България от този онзи период, а през 1968 г. е обявен за паметник на културата от национално значение.

Яна КириловаМинерална вода тече днес в центъра на Невестино

Виж още за: