Музей на градския бит

Последна промяна на 10 October 2021 в 23:28 416 0

В Русе се намира първият в България етнографски Музей на градския бит, който представя градската среда в края на ХІХ и началото на ХХ век.

Музеят е известен като Къщата на Калиопа. Легендата разказва, че Мидхат паша харесвал хубавата Калиопа, затова й подарил тази къща. До Освобождението сградата е била седалище на консулството на Прусия. Радетелят за църковна независимост Стефан Камбуров е първият й собственик.

Музеят на градския бит се помещава в двуетажната къща от 1987 г.

Стенописите и дървената орнаментика в него са от историческо значение. В изработването на дограмата и дървената украса на корниза е участвал моят дядо майсторът дърводелец Йордан Недялков, който споделяше, че музеят е едно от емблематичните места на града, съхранило очарованието и европейското излъчване на крайдунавския град.

В интересната експозиция „Светът на модерността“ са телефонен апарат от началото на ХХ век, френски настолен часовник в стил „Ампир“ от ХІХ век, виенска фруктиера от порцелан, колекция сувенирни лъжички с различен художествен гриф: вятърна мелница, гербове на градове, анималистични мотиви като пеликан, кенгуру, уникални чаши за вода от италианско синьо стъкло с флорална позлата дооформят експозицията.

В едно от помещенията се акцентира на вечерното облекло сред дамите и господата. Един от най-актуалните експонати е вечерната рокля от 20-те години на ХХ век на Надежда Хитова, снаха на воеводата Панайот Хитов.

Завеси в топло кафяво кадифе и столове в стил рококо посрещат посетителите на втория етаж на музея, където в централно разположената стая може да се види първият роял, внесен в България от Виена.

В същата стая интерес представлява захарница от порцелан във формата на човешка фигура – източен монах, седнал в поза лотос.

По стените на стаите естетически въздействат живописни платна от фонда на Русенската художествена галерия. Стенописите пък са на австрийския живописец Шаусберг, рисувани през 1896 г.