Нa море през есента

Последна промяна на 30 October 2020 в 23:30 624 0

Нирвана

Турците с изключителен нюх са наясно със съвременните търсения в областта на туризма. Близостта с природата, съчетана с изключителни удобства, привлича богати туристи. Затова и хотели като Нирвана залагат на перфектно обслужване, вкусна чиста храна, произведена в собствени ферми, и семпла елегантност. Веригата предвижда да изгради и хотел за модерните напоследък йога бягства, както и такъв за хора с домашни любимци.

Когато навън вали и е студено, често си мечтаем да е лято. А някъде все още е лято и дори не е трудно да стигнем до него. Може да отнеме само час и половина със самолет. И аз, като мнозина, не почивах на море заради пандемията. Затова, като научих за тази възможност, не ми трябваше много време за размисъл. Резервирах си почивка в слънчева Анталия, в Турция, през агенция Емералд травел (ул. „Шандор Петьофи“№36 в София). Като социалистическо чадо, и до ден днешен изпитвам притеснения преди всяко пътуване. Но се оказа, че са напразни. Човек и език да не знае, и никога да не е минавал през граница, няма да почувства и за момент опасения. На летището в София представител на агенцията ни връчи всички необходими документи, както и декларация, изискуема във времето на пандемия от турска страна, в която се вписва хотелът, където ще почивате, за да могат да ви открият в случай на коронавирус на пътник, седящ около вас в самолета. Пред турското летище отново ви посрещат представители на агенцията, които ще ви ориентират на кой автобус да се качите, за да ви откара до вашия хотел. Облекчение е, че не ви трябва нищо друго, освен задграничен паспорт (е, и пари). Няма писиар тестове, нито онлайн декларации и кодове. В курортите масово работещите знаят руски език.

Противоепидемичните мерки са изрядни навсякъде. За да влезете на всяко летище ви мерят температурата. В летищата, в самолета се носят маски. В Турция маските са задължителни (освен ако не сте седнали в заведение), така че не ги забравяйте, защото глобите за солени. Но хубавото е, че на територията на курортните комплекси почиващите могат да не слагат маска (с изключение на ресторантите, където носят маска, докато не седнат да масата си). За сметка на това персоналът изключително съвестно носи маски навсякъде. Хигиената в хотелите е изрядна. Дезинфектанти са монтирани навсякъде. Заради пандемията шведската маса е леко модифицирана – пак можете да си взимате от богатото изобилие от вкусна храна, но тя е зад витрини и я сервира персоналът, което гарантира нейната безопасност.

Турското крайбрежие и в частност Анталия изобилства от ол инклузив комплекси (от България си плащате целия престой – храна, питиета, хотел и там на практика нямате нужда от пари във вас). Има хипер луксозни петзвездни хотели, където можете да се почувствате като милиардер. Има и по-бюджетни почивки. Има пищни ориенталски, както и такива, изградени в хармония с природата. Има места за романтични двойки. Има и подходящи за семейства с деца или баби и дядовци с внуци, пълни с атракции за забавлението на малчуганите, така че и възрастните да поотморят. В туристическата агенция ще ви препоръчат точното място, според желанията и парите, които сте склонни да платите. Агенцията има ексклузивни договори с хотелите, така че едноседмичната почивка ще ви излезе в пъти по-евтино, отколкото ако си резервирате хотел сам.


През октомври, когато в България е петнайсетина градуса, в Анталия термометърът показва над 30 и морската вода е топла


Хотелът Земята на легендите (The Land of Legends) е единственият в Турция хотел, концептуално създаден за деца. Стаите са нарисувани с римски войници, а пред хотела има грандиозен аква парк).