Най-големият долмен в България

Последна промяна на 30 August 2020 в 23:18 1164 0

На местните жители от село Златосел, община Брезово, този уникален древно тракийски каменен гроб е известен като Плочата и се намира само на 40 км от Пловдив. Най-удобно до него може да се достигне с лично превозно средство. Отбивката за с. Златосел е в началото на гр. Раковски (22 км). Следват селата Отец Кирилово, Дрангово, Златосел и само на още 3-4 км в дясната страна на шосето две големи туристически платна предупреждават, че с автомобил е до тук и ни дават пълна информация за пътя, който ни предстои.

Първите 15-20 минути са по лек и много приятен коларски път. След това започва леко и постепенно изкачване по добре оформена и маркирана пътека. Не се притеснявайте, че тя става все по-стръмна, защото след не повече от 35-40 минути трудно свършва. Вече сме на „Гроба” (до тук маркировката е за гроба и плочата).
Спираме. Не само, за да отдъхнем от стръмната пътека, но и да отдадем почит на Велко Кръстев – един от четниците, които в продължение на много дни носят тежко ранения си войвода Хаджи Димитър.

Остават ни още двадесетина много приятни минути – леко слизане, десетина минути равен път и още толкова съвсем леко изкачване. И ето че след около час и половина сме достигнали това, което ни е довело тук. В миг забравяме умората, защото в следващите минути заставаме пред едно чудо, дали само на природата или и на човешката намеса.

Не се наемам да го описвам, защото снимките говорят много повече от това, което речникът ми позволява. И все пак. Два огромни близки един до друг каменни блока възправят снага в небесата. И над тях „Плочата”, чиито размери специалистите са изчислили – малко над 25 кв. метра. Кой, как и по какъв начин я е поставил над двата каменни блока? От десетина години едни от най-добрите ни археолози под ръководството лично на проф. Валерия Фол са се заели да търсят отговора.

Към настоящия момент специалистите смятат, че това е поне от две хилядолетия преди Христа и представлява фамилна гробница на тракийска царска фамилия или най-малко на местен парадинастичен род. Спирам до тук. Отидете, за да го видите и да продължите, това, което не довършвам аз. Не се притеснявайте, ако денят е много горещ, защото целият маршрут е през красива вековна гора.

Виж още за: