С чуждо сърце и бъбрек на покрива на Африка

Последна промяна на 21 December 2023 в 18:12 69 0

В 6.36 часа българско и танзанийско време на 7 декември 2023 г. от връхната точка на планината Килиманджаро (вр. Ухуру е 5895 м) Георги Пеев предава радостната вест. Той и партньорите му Деси, Дидо и Иван са изпълнили успешно програмата си. Това съобщение не е обикновено каквито са били почти всички предишни съобщения за изкачването от българи на този връх. Различието е именно в Георги, което е първия и единствен човек не само в България, но и в света, който с две трансплантации – на сърце и бъбрек, стъпва на заветните 5895 метра.

През август на 2013 г. 37-годишният Георги Пеев, роден във Велинград, но отдавна, живеещ и работещ в Хасково, ляга на хирургическата маса в столичната болница „Св. Екатерина”. Тогава отличният екип на проф. Димитър Петков се справя блестящо с присаждането на донорско сърце.


Бавно, но сигурно Георги свиква с присадения му нов орган. Не минали обаче и две пълни календарни години Георги отново ляга на хирургическата маса. Този път в Александровската болница, доверявайки се на екипа на проф. Петър Симеонов. Проблемът сега е с бъбрека, който Георги взема от родната си майка -  Мама Таня, както много нежно и с голяма обич той изрече в разговора ни. Тя отново му дава надежда за нов живот. 

Георги не пада духом. Трябва да се живее, и то по възможност по най-добрия начин. Започва редовни тренировки в плуването. Стига дотам, че започва участие и в големи наши и международни състезания за хора с увреждания. В проведените преди години състезания по плуване в далечна Австралия в дисциплината бруст той става световен шампион в своята група от 40 до 49 години. Участва с успех и на продължителни атлетически маратони.

Посветил се на тезата „Да! На донорството”

Георги решава да предприеме важна стъпка, като направи опит да се изкачи на най-високия връх на Африка Ухуру. Горещо в тази му идея го подкрепя и помага приятелят му от Велинград Иван Масларов. После към идеята се присъединяват Десислава (Деси) и Деян (Дидо), и двамата строителни инженери от София. Неоценима помощ в начинанието им оказва българската компания „Екотик” и танзанийският им партньор „Еxuberant”.

Георги (в червено) и неговите приятели на 7 декември 2023г.

Когато Георги и приятелите му тръгват към Танзания се оказва, че с най-голям планинарски опит е Деси, но и четиримата имат като височинен рекорд скромните 2925 м – тези на родния и балкански първенец Мусала. За целта през лятото Георги непрекъснато е в планината. „Изкачих по няколко пъти най-високите върхове на трите ни най-големи планини – Мусала, Вихрен и Ботев. По пътя към Ухуру критичен момент не съм имал, но беше много трудно, особено в последния етап. Станахме почти посред нощ и в тъмното поехме нагоре. От последната хижа до върха и обратно се движихме 11 часа”, ми каза Георги. 

Селфи с водача Лара

По професия Георги е журналист, като известно време е бил главен редактор на вестник „Хасковска Марица”. Занимавал се е активно и с политическа дейност, като е бил и общински съветник в Хасково. Сега, когато отново си е в Хасково Георги почива, преосмисля бъдещето си и твърдо вярва, че то ще бъде само напред, и то най-вече в борбата за донорството в България, която значително изостава от европейските и световни  стандарти в това отношение.

Килиманджаро е в Източна Африка, неин е най-високият връх на континента