Съвети към туристите

Последна промяна на 02 January 2022 в 15:38 307 0

Спасители с кучетата Гари и Чада

Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст напомня на туристите и любителите на зимните спортове някои основни правила за поведение в планините.

Дългогодишният опит на ПСС показва, че причините за нещастията в планините най-често са комбинирани, но в повечето случаи се свеждат до следните фактори: недостатъчна предварителна подготовка (организация, физическа подготовка, технически знания и умения); неподходящи за сезона и терена екипировка и съоръжения; неподходяща тактика съобразно конкретните теренни и метеорологични условия, синоптичната прогноза, състоянието на участниците и др.; самонадеяност, подценяване на обективни фактори; психологическа бариера за вземане на адекватни решения, свързани с изчакване, връщане, прекратяване на прехода при рязка промяна на условията в планината.

Планиране и подготовка
Набавете си туристическа карта. Проучете маршрута, направете необходимата консултация. Съставете план за движение в зависимост от терена и метеорологичните условия, и проучете пътища за аварийното му напускане. Съобразете се със сложността на зимната обстановка и с по-късия зимен ден!
Информирайте вашите близки и приятели за графика на движение! Съобщете го в базите и постовете на ПСС и в хижите, през които минавате. Ако обстоятелствата са наложили промяна, при първа възможност подайте информация.
Ако не сте сигурни във вашите знания и възможности, потърсете услугите на планински водач.

Метеорологична обстановка
Проверете метеорологичната прогноза, преди да тръгнете в планината, и бъдете готови да промените или да се откажете от предварителния план, ако времето стане неподходящо.
Следете информацията в сайта на ПСС при БЧК (www.pss-bg.bg) за състоянието на терена в планините. Информирайте се за състоянието на ски-пистите и за работата на лифтовите съоръжения.

Облекло и обувки
Носете удобни обувки, подходящи за планински преходи.
Носете дрехи с ярки цветове, достатъчно топли, изработени от ветро- и водозащитни материи.
Носете резервни топли дрехи, шапка и ръкавици.

Екипировка
Вземете най-необходимите лекарства, както и превързочни материали от първа необходимост за оказване на долекарска медицинска помощ.
Набавете си кремове с висок слънцезащитен фактор и очила, които да ви защитят от ултравиолетовото лъчение.
Полезно е да имате карта и компас.
Независимо от условията носете свирка, челник (фенерче), резервни батерии, изолиращо фолио.
През зимата е необходима подходяща екипировка за придвижване – снегоходки и котки.
Ако правите ски преход, ползвайте правилно регулирани ски-автомати.

Мобилни телефони
Не разчитайте единствено на мобилния телефон да ви помогне при непредвидена ситуация. В планините не навсякъде има добър обхват!
Подавайте сигнал за помощ на телефон 112!
След като веднъж сте се свързали с ПСС, дръжте телефона си включен и в обхват, за да може отново да се свържем с вас.
Не провеждайте излишни разговори – пестете батерията! Говорете кратко. Мобилният телефон може да ви помогне в критична ситуация. Допълнителна външна батерия ще е полезна.
Инсталирайте си безплатното мобилно приложение на ПСС, както и други полезни приложения, свързани с безопасността в планините.

Храна и течности
Освен храната, която обичайно носите, вземете и шоколад, фурми или други сладки неща, които бързо възстановяват енергията. Дори вие самите да нямате нужда от тях, те могат да са от полза на някой друг.
Обезводняването може да бъде сериозен проблем. Обичайният прием на течности за възрастен организъм при преход в планината е 2,5/3 литра на ден.
Вземете по-голям обем течности. Колкото повече личен опит натрупвате, толкова по-точна ще става преценката на нуждите от течности на вашето тяло при различни условия.
Изотонични и други спортни напитки съдържат добър баланс от соли и въглехидрати, необходими за възстановяването на захарите, солите и минералите, които губим при потенето. Това може да намали или избегне мускулните крампи.
Въздържайте се от употреба на алкохол.

Участници в групата
Обявете ръководител на групата. Дори в приятелска компания трябва да има водач.
Участниците в групата трябва да са с близка физическа и техническа подготовка, от значение е и психологическата съвместимост. Големите групи не са желателни. Много често съставът им е разнороден, групата става трудно подвижна.
При наличие на деца и по-слабо подготвени участници, техните възможности определят поведението на цялата група.
Тръгвайте на път, само когато сте здрави. Поддържайте целогодишно добра физическа кондиция.

Поведение при движение
Не се движете сами в планината. Не бързайте излишно и почивайте. Постепенно увеличавайте натоварването и надморската височина. При поява на неразположение направете почивен ден или слезте на по-ниска надморска височина.

Опасност от изгубване
Движението при мъгла, силен вятър и снеговалеж, особено в откритите части на планината, трябва да става по маркировката. GPS устройствата са изключително полезни.
Не разкъсвайте групата!
В случай че не сте сигурни къде се движите, слезте по безопасен път в гористата част на планината и организирайте принудителен бивак.
Не допускайте паника и разногласия! Вслушвайте се в разумните съвети.

Опасност от измръзване
Осигурете си сухи дрехи, шапки и ръкавици.
При умора не спирайте напълно, намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега.
При възможност поемайте повече топли течности и калорична храна.
При загуба на чувствителност на различни части на тялото разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността, и то само със суха дреха.

Лавинна опасност
При наличието на нов сняг, стръмен терен, вятър и подходяща температура, съществува опасност от падане на лавини. Скиорите, сноубордистите и туристите трябва да са запознати с правилата за преминаване в лавиноопасни участъци.
Задължително е използването на лична лавинна екипировка (лавинен уред, лопата и сонда). Препоръчително е да носите каска и airbag раница. Airbag раниците са на принципа на въздушна възглавница, която се отваря при попадане в лавина и човек остава на повърхността на спускащия се сняг. Трябва да се знае, че лавиноопасни улеи и склонове има и в по-ниските гористи райони на планините. Обикновено те са обозначени със специализирана маркировка.

Планинска застраховка
Оказването на помощ в планината е скъпо струваща дейност. Направете си ПЛАНИНСКА ЗАСТРАХОВКА. При нежелан инцидент тя ще помогне както на вас, така и на ПСС.

Любувайте се на заобикалящата ви природа, но я и пазете!
Опаковките и хранителните отпадъци, стъклените буркани и бутилки прибирайте в подходящи торбички и ги връщайте обратно за изхвърляне в градски условия. Пазете горите и редките растителни видове.