Цари Мали град, където е кипял живот до VI век

Последна промяна на 28 September 2023 в 09:31 178 0

Входът

Цари Мали град се намира на около 90 км от София, 135 км от Пловдив и само на 20-ина от Самоков по посока град Дупница.
Веднага след като сте преминали през центъра на с. Белчин има обширен и безплатен паркинг. Възможностите за достигането до самия исторически комплекс са две. Срещу минимално заплащане по релсовото пасажерно въжено съоръжение или вляво по много приятната екопътека от 800 метра.

Музейният комплекс, открит през 2013 г., е филиал на Историческия музей в Самоков. Състои се от средновековна църква „Св. Петка”, музейна част и антична крепост. Всичко това е разположено на хълма „Св. Спас” на планината Верила, на площ от един хектар. Първите проучвания на обекта започват от 2007 г. и продължават до 2010 г. и се ръководят от археолога Веселин Хаджиангелов.

Бойни доспехи

Най-ранните сведения за човешко присъствие на това място датира от ранножелязната епоха (VIII- VI в. пр. Хр.) и навярно е използвано от траките като светилище. След III- IV в. на три етапа крепостта е владение на римляните, които правят първото му заграждане, което е било много премитивно – дървени колове, плет с глина. Обектът преживява едно опожаряване през 60-те години на IV в. след което римляните изграждат масивна каменна ограда, възстановката на която е в настоящия момент. Възстановката обаче е завършена само в южната, източната и северната страна. В момента се работи по западната оградна стена.
Управители на крепостта са били двама велики римски императори – Валент (364-378) и Юстиниан I (565-574). След 578 г. Цари Мали град представа да съществува като отбранително съоръжение.

В района има изградени спортни площадки, въжени мостове и някои други, съоръжения предимно, за детски забавления. Не пропускайте да се изкачите още 200-300 м до самия връх, откъдето се открива чудесна гледка към Рила и Осогово.

Оттук може да поемете към Седемте рилски езера, които са на 20-ина километра по пътя за гр. Дупница, към връх Мусала и курорта „Боровец”, а защо не и до обновения комплекс „Мальовица” – символът на българския алпинизъм. Най-интересни са изкачването на вр. Мальовица (2729) и един от най-красивите преходи в този район - циркусът БАК.