Три православни храма, три духовни светилника се издигат в центъра на Габрово

Последна промяна на 03 декември 2018 в 07:35 738 0

В центъра на „българския Манчестър”, както едно време са наричали Габрово заради силно развитата промишленост в епохата на Възраждането, днес се намират съвсем близо един до друг три православни храма – „Света Троица”, „Успение Богородично” и „Свети Йоан Предтеча”. Разположението им в центъра на града създава впечатление за силен религиозен дух и това личи също от тяхната впечатляваща архитектура. „Това, че са били построени така близо един до друг е решение, което показва, че общението между габровци е било в единомислие, за да могат в хармония да проявяват своя духовен живот.”, казва отец Руслан, предстоятел на храмовете.

Храм „Св. Йоан Предтеча” се приема за една от най-старите църкви в Габрово. Липсват писмени източници за създаването й, но най-вероятно това е станало през XVI век. При опожаряването на Габрово от войските на Капудан Хюсеин паша през 1798 г, църквата е разрушена, но е възстановена още през пролетта на 1799 г. В двора на църквата има паметна плоча на големия български революционер Тодор Каблешков, един от малкото оцелели след Априлското въстание. Въпреки, че е заловен от османската власт и измъчван, той не признава нищо и през юни същата година се самоубива в Габровския конак. Отец Руслан разказва, че тялото му е погребано от признателни габровци в двора на църквата, а през 1883 г. неговите кости са пренесени в родния му град Копривщица.

Западно от църквата е имало камбанария, която била построена през 1870 г. Гледката от нея е била впечатляваща и накарала пътешественика Феликс Каниц през 1871 г. да напише: "Едва слънцето изпратило първите си лъчи над "Сечен камък" в долината, изкачих се към високо разположената камбанария на "Свети Йоан" - кула с масивна квадратна основа, превръщаща се нагоре в осмоъгълник с прорязани прозорци - възнагради ранобудността ми с великолепен изглед на градчето." През юни 1949 г. обаче камбанарията е съборена и на нейно място е построена детска градина "Република". Това е първата религиозна постройка, която народната власт разрушава в Габрово. Десет години по-късно, през 1959 г. е зверски разрушен и Девическия манастир "Свето Благовещение" в центъра на града.

Църквата “Свети Йоан Предтеча” е забележителна със своя дърворезбован иконостас, изработен от майстор Георги Резбар през 1814 година. Храмът е изписан през 2005-2006г.

Храм „Успение Богородично”

Църквата “Успение Богородично” е шедьовър на българската възрожденска църковна архитектура. Построена е в близост до първата габровска църква "Света Петка". Мощите на Света Параскева /Петка/ Епиватска преминават през Габрово на път за Търново през 1231. Остават една нощ в града, а на същото място населението издига църква. От тогава Света Петка става духовна закрилница на града. Храмът, издигнат в нейна чест, съществува и през първите векове на Османското робство.

През 1798 г. войските на Капудан Хюсеин паша опустошават Габрово. Наред с безбройните унищожения и църквата е изгорена, но не е възстановена. През 1804 г. южно от нея е изградена нова църква с името "Успение на Пресвета Богородица". Тогава храмът е изграден без официално разрешение от властта и представлява малка, вкопана в земята постройка. Когато става ясно, че липсват документи за изграждането й, габровци временно настаняват в него самарджии /майстори на седла за коне/, за да предотвратят затварянето й.

През XIX в. Габрово е вече важен просветен, търговски и стопански център. Жителите на града са добили определено самочувствие и желаят да имат по-величествен храм, който да им подхожда. Затова старата църква е разрушена на 5 май 1865 г., а шест дни по-късно на 11 май 1865 г. започва строителството на новата сграда.

Храмът е завършен през 1866 година от големия възрожденски майстор Уста Генчо Кънев. Той е архитект на сградата на Априловска гимназия в Габрово, както и на църковни сгради в Румъния и Гърция. Новият храм е осветен на 26 октомври 1866 година от четирима свещеника — архимандрит поп Силвестрий, Христо Йовчев Бочаров, Стефан Станимиров и поп Иван Гъбенски. Църквата е разположена в централната част на града с изглед към един от най-красивите каменни мостове над река Янтра - Баев мост. Храмът представлява трикорабна базилика, с два купола и две редици от по четири колони. Майсторът е автор и на декоративната украса на църквата, състояща се от каменни релефи с растителни и животински мотиви. Иконостасът е изработен от липово дърво само за 3 години /1882 – 1885/ и е забележителен образец на следосвобожденската дърворезба. Иконите по фасадата са реставрирани от художника Адолф Селоф.

Църквата „Успение Богородично” е свързана с няколко важни исторически събития:

· През 1872 година в нея е ръкоположен за търновски митрополит Иларион Макариополски.

· В началото на ХХ век е била посетена от цар Фердинанд I при една от неговите многобройни визити в Габрово.

· В храма се съхраняват светите мощи на Свети Онуфрий Габровски.

· В храма се съхраняват костите на свещеник Иван Гъбенски /поп Иванчо/, обесен през 1876 г. в Търново като четник от четата на Цанко Дюстабанов.

И днес тук, в този храм, се упражнява социална дейност, но и в подкрепа на вярата. В храма „Успение Богородично” се раздава храна за бедни от началото на месец март 2016г., като ежедневно се обслужват около 20 човека.

Храм „Света Троица”

Интересния факт за него е, че в него се провежда фестивал на духовната музика. През годините са участвали десетки гостуващи формации от Швейцария, Румъния, Гърция, Сърбия, Македония, Украйна, Русия, Беларус и стотици хорове от страната ни.

ЯНА КИРИЛОВА