Тунис – източно гостоприемство в европейски стил

Последна промяна на 10 June 2021 в 21:47 1174 0

Палми, фин пясък, петзвезден лукс на достъпни цени – това предлага Средиземноморието на Тунис


Колизеумът в Ел Джем е сред най-запазените до днес след този в Рим. В него е сниман филмът „Гладиатор“. През юли и август в неговата впечатляваща атмосфера се провежда Международен фестивал за симфонична музика, на който сред редовните изпълнители е Виенската опера.

Ковид направи особено популярни за почивка сигурни и приятни държави, в които мерките не са прекалени и достъпът е лесен. На няма и 2 часа полет от София Тунис е една от тях. Спокойно и топло море, мек като брашно пясък, вкусна храна, мил персонал в хотелите. В момента там е доста евтино, което прави петзвездния хотелски лукс достъпен за много българи.

Държавата е абсолютно светска и спокойна.
Като цяло случаите на коронавирус са малко. Маските в момента в държавата са задължителни, но в хотелските комплекси за гостите не са. Влиза се с ваксинационен сертификат с QR код, или резултат от положителен PCR тест, или друг документ за преболедували COVID 19 поне 6 седмици преди датата на пътуване, а ако не разполагате с такива – или с отрицателен писиар тест, който фирмата организатор Емералд травел поема. За деца под 12 г. не се изисква представяне на PCR тест.

Понякога на летището в Тунис могат на случаен принцип да направят на някои пътници бърз антигенен тест на място. На влизане в държавата ще ви дадат картонче, в което да попълните лични данни – половината остава на летището, долната половина трябва да пазите за навръщане (уверете се, че служителят ви го връща с паспорта).

Тунис се гордее с третото си място в световен мащаб след Франция и Испания като център за таласотерапия – спа с морска вода. Но в сравнение с Франция хотелите и спа процедурите са в пъти по-евтини. Морето е чисто, а морската вода за процедурите се взима на 500 метра от брега от слой поне 5 метра над дъното и 5 метра под повърхността, за да е най-чиста.

Местна гордост е техният хамам, който, казват, е наследство от римската вана. Друга спа гордост е душът на Шарко (Жан Мартен Шарко е френски невролог, открил благотворното влияние на хидротерапията при ревматизъм). Процедурите с морската луга пък зареждат организма с магнезий, калций и действат добре за обмяната на веществата. Някои от хотелите имат големи спа центрове с лекари, масажисти.

В хотелските комплекси персоналът знае английски, френски и чудесно говори руски. Но дори да не знаете езици и да се притеснявате от пътувания, служител на Емералд травел ви посреща още на българското летище, ще ви обясни всичко и ще ви настани в хотела. Фирмата се грижи да ви информира за всичко, което ви трябва за пътуването. Вие трябва само да разполагате с валиден поне 6 месеца задграничен паспорт.

Тунис е единствената демократична държава в арабския свят. Светска е и дамите могат да ходят нормално облечени. В хотелите за вечерите има изискване господата да са с дълъг панталон, така че сложете един в багажа.

Храната е вкусна и истинска. Дините и пъпешите са сладки като мед. Морето предлага изобилие от риби, скариди, раци, миди. Имат свой вариант на ракията – боха, мека и приятна. Тунизийската салата напомня на нашенската шопска, но без сирене – има дребно нарязани домати, краставици, лук. Тяхната мешуя е подобна на нашето кьопоолу. Най-емблематична е харисата – люта чушкова паста. Любителите на вина биха могли да включат в програмата си дегустация на местни вина в някое шато. С многобройните си маслинови насаждения Тунис е сред най-големите производители на зехтин. Основното им традиционно ядене се готви в таджин – глинен конусовиден съд, в който на дъното се слагат едро нарязани зеленчуци и месо, а над тях решетка и в нея кус-кус - толкова фин, че омеква само от изпаренията от готвещото се ядене.

Всяка сряда до 20 октомври фирма Емералд травел организира чартърни полети, с които след три часа можете да се радвате на палмите, мекия пясък и топлото море. Има богата листа от хотели различни категории, според предпочитания и възможностите на всеки.


Джамията в Кайруан, която напомня на средновековен манастир, е четвъртото най-свято за мюсюлманите място след Мека, Медина и Йерусалим.

В Сахара можете да се впуснете на пътешествие с джип сред пясъците, където да видите мираж и да се разходите из декорите на филма „Междузвездни войни“, Епизод 1. Или пък да пояздите камила.

Бедуините прокопавали жилищата си в песъчливите скали. Тези пещери създават комфортна температура в жежките дни. Ако посетите традиционен бедуински дом, превърнат днес в туристическа атракция, ще установите, че елементи от бита им са сходни с тези на старите българи, чергите са с подобни шарки, хранят се на ниски маси и столчета, дори едно от най-любимите им блюда е като нашия миш-маш.

За любителите на кулинарията хотел Бел Азур предлага между плажа и басейна да направите и кратък курс по готвене на местни специалитети с шеф-готвача, който е звезда в местните кулинарни предавания. Един от най-традиционните и същевременно лесни и вкусни специалитети е брик – приготвя се от много фина палачинка, направена освен от брашно и от грис, в която се слагат на вкус варено пилешки или риба тон, магданоз, копър, лук, каперси, варени картофи, кашкавал и кой каквото иска, чуква се едно яйце, палачинката се прехлупва и се плъзва да се пържи в загрято олио. Поднася се с лимон.

Туршията от лимони е сред вкусовете на Тунис

На много места в Тунис по фасадите, около и над портите могат да се видят риби – те пазят от зли очи