В Бачковския манастир Богородица ви следи с очи

Последна промяна на 05 ноември 2018 в 16:04 788 0

Два пъти Чудотворната икона в Бачковския манастир „Успение Богородично“ напуска постоянното си място, за да е в литийно шествие с моление за здраве и благоденствие – на Великден и на Успение Богородично (15 август).
Манастирът е основан през 1083 г. Уставът му е създаден на следващата година, когато бива заселен. В него пише, че в манастира е имало 50 монаси. Вдясно от входа на манастира има стенопис с водоносен източник с образа на Света Богородица. Водата идва от мястото, където е намерена чудотворната икона през ХІ век от грузинските монаси братя Бакуриани.

В Старата трапезария на манастира точно срещу входа на главната църква могат да се видят ценни стенописи, в центъра на които на източната стена е изобразена Света Богородица. Тя е нарисувана в най-голям ръст в сравнение с останалите фигури и гледа към всеки с различни очи – прийом от Средновековието. Идеята е, че все едно ви следи, където и да се движите. Интересни са фигурите вдясно от нея на царе и владетели, персийски цар, Александър Велики, хора грешници и невярващи, които чакат да бъдат съдени, за да влязат в ада. След тях е зейнала огнена паст. Тук е и вавилонският цар Набуко.
Стенописите в притвора от 1643 г. са дело на зографи от критско-венецианската школа. Изрисуваните фигури са в пълния си блясък по тогавашната венецианска мода - тъкани и дрехи.
Целият объл таван е с изображения на антични философи Аристофан, Диоген Перикъл, Клеомен, Сократ, Плутарх, Платон, пророчицата Сибила, Клавдий Гален, Аристотел и Омир. Всички държат свитъци текст. Смята се, че средновековната месианска идея за идването на Спасителя била позната още на древните философи и те са написали първи за идването на Божия Син. Вложили са го в текстовете на свитъците.
След философите в триъгълни полета са 24 сцени от Богородичния акатист – песнопение с възхвални песни за Света Богородица. Представено е и родословното дърво на Иисус Христос, което завършва със Света Богородица.
Днес в Бачковския манастир са настанени 12 монаси и служители, има и прилежащо стопанство, в което работят лозя, масиви от праскови, картофи, зеленчуци.